Multi tool

Waarvoor kunnen combitools worden gebruikt?

Combitools zijn tools voor hulpverleners die kunnen worden gebruikt voor meerdere scenario’s, met uiteindelijk hetzelfde doel.

Bekijk hier de combitools die Holmatro aanbiedt.

Materieel voor blussen, hulpverlening en redden

Er bestaan verschillende soorten materieel voor hulpverleners zoals de brandweer. Specifiek voor deze hulpverleners zijn er materialen en apparaten zoals snijgereedschap. Er zijn verschillende soorten voertuigen waar de brandweer gebruik van maakt voor elke scenario dat zich plaats kan vinden: brand bestrijden, blussen, redden en hulpverlenen. Dit kan een natuurbrand zijn, een brand in een woning of ander soort pand. Holmatro reddingsapparatuur heeft producten voor verschillende scenario’s. Echter is de brandweer niet alleen aan het werk bij brand, maar ook als er patiënten zijn die vast zitten na een auto-ongeluk bijvoorbeeld. Deze personen moeten er dan veilig uitgehaald worden.

Combitools van Holmatro: voor dreigende scenario’s

Holmatro reddingsapparatuur heeft verschillende materialen, waaronder combitools. Een combitool is zoals eerder genoemd tools voor hulpverleners van o.a. de brandweer voor verschillende scenario’s. Denk aan een persoon bevrijden uit een auto na een ongeluk. Een persoon dat vastzit in of tussen zwaar materiaal moet op een veilige en deskundige manier bevrijd worden, om verdere problemen voor deze persoon te voorkomen of zo veel mogelijk proberen op te lossen. Een combitool is te gebruiken voor zowel snijden, als spreiden en knijpen. Zo kan een hulpverlener meteen aan de slag en hoeft er niet gewisseld te worden van materiaal bij een urgente situatie.

Meest voorkomende brandoorzaken

De meest voorkomende oorzaken van brand lopen erg uiteen. Dit kan al veroorzaakt worden door iets ‘kleins’ zoals kerstverlichting of lampen. Ook elektrische apparaten kunnen de oorzaak zijn, bijvoorbeeld een magnetron, vaatwasser, wasmachine, televisie en elektrische deken. Daarnaast kan roken in het huis dit ook veroorzaken: Sigaretten zijn namelijk wel zelfdovend, maar toch kan dit een flinke brand veroorzaken doordat er nog as achterblijft op bijvoorbeeld matrassen en in prullenbakken. Brand kan ook komen door criminaliteit (brandstichting), vuurwerk, blikseminslag en koken. Kijk ook uit als je huis een schoorsteen heeft, het niet goed schoonvegen hiervan kan ook brand veroorzaken.

Een paar tips van de brandweer

Het is voor iedereen handig om wat tips te krijgen ter herinnering en om aan te scherpen. Veiligheid is enorm belangrijk en de oorzaak van brand wordt vaak toch onderschat. Een van de tips die de brandweer geeft om je woning of pand zo brandveilig mogelijk te maken. Om te beginnen is het belangrijk om een rookmelder in huis te hebben, zodat je meteen weet dat er brand is. Kijk uit bij het koken voor vlammen in de pan: loop nooit met de pan als deze een vlam bevat. Daarnaast is het verstandig om een vluchtplan te hebben en te zorgen dat er blusmiddelen in het pand te vinden zijn.