Veiligheidsharnas kopen

Een

veiligheidsharnas biedt optimale zekerheid bij werkzaamheden op grote hoogte. Het dragen van dit harnas is bij vele klussen zelfs verplicht en dat is natuurlijk niet zo verwonderlijk. U moet er toch niet aan denken dat, door te bezuinigen op een goede valbescherming, u of uw werknemer naar beneden valt met alle gevolgen van dien? Met een goed veiligheidsharnas wordt het ergste scenario voorkomen. Een goed veiligheidsharnas voldoet aan alle strenge veiligheidsnormen die de wet verplicht heeft gesteld. Ook moet deze jaarlijks worden gekeurd. Net als bij een APK keuring van een auto wordt bekeken of het veiligheidsharnas nog voldoet aan alle eisen.

Wanneer een veiligheidsharnas dragen?

In Nederland is het bij werken op een hoogte van 2,5 meter wettelijk verplicht om gebruik te maken van valbeveiliging. Hierbij vormt het dragen van een veiligheidsharnas een belangrijk onderdeel. Het moet voldoen aan de veiligheidsnormering EN 361. Wanneer dit niet het geval is of er wordt geen veiligheidsharnas gedragen bent u bij een valongeluk wettelijk gezien aansprakelijk voor alle geleden schade. Maar een goed veiligheidsharnas hoeft beslist niet duur te zijn. Investeer dus in uw eigen veiligheid of dat van uw werknemers en koop dit harnas die aan alle voorwaarden voldoet.

Een veiligheidsharnas in diverse uitvoeringen

Een veiligheidsharnas, ook wel een valharnas genoemd, is in diverse uitvoeringen te verkrijgen. Zo onderscheiden we een basic harnas, een extra comfortabel harnas, een harnas met goed verstelbare borst en- beenbanden en een veiligheidsharnas speciaal voor vrouwen. Elk veiligheidsharnas is voorzien van diverse ophangpunten. Welke ophangpunten gebruikt moeten worden ligt er maar net aan welke verplaatsingen er worden gemaakt. Zo gebruikt u bijvoorbeeld bij een horizontale verplaatsing op een plat dak het ophangpunt dat zich op de rug bevindt.
Er zijn enkele richtlijnen waar u naar moet kijken wanneer u een veiligheidsharnas aanschaft. Zorg dat het altijd goed passend is. Een te krap veiligheidsharnas zit zeer oncomfortabel maar te ruim is ook niet goed. Er bestaat dan een grote kans dat het veiligheidsharnas gaat verschuiven. Na een val moet het veiligheidsharnas worden vernietigd omdat het schade oploopt. Tot slot adviseren wij om een veiligheidsharnas na een gebruik van 10 jaar te vernieuwen.