Energielabel

Welk energielabel heeft je bedrijfspand?

Er zijn verschillende soorten energielabels dat een huis of ander soort pand kan krijgen.

Dat heb je vast wel eens gehoord. Maar wist je ook dat het een Energielabel c kantoren vanaf 2023 verplicht is voor sommige kantoren? Weet jij welk label jouw pand heeft?

Vanaf 2023 minimaal energielabel C op kantoor?

Vanaf 1 januari 2023 geldt er voor kantoorgebouwen een nieuwe regel. Deze gebouwen moeten vanaf dat moment namelijk beschikken over een energielabel van minimaal C. Dit houdt in dat er een primair fossiel energieverbruik mag zijn van maximaal 225 kWh per vierkante meter. Als jouw kantoor niet aan de eisen kan voldoen, dan is het verboden om het pand vanaf 1 januari 2023 nog te gebruiken. Deze regel geldt niet als de gebruiksoppervlakte van het kantoor vijftig procent is van de totale oppervlakte van het pand; als de gebruikte ruimte 100 m2 of kleiner is; als het een monument uit de Erfgoedwet is; het gebouw geen energie gebruikt voor het regelen van de warmte in het pand; de aanpassingen om een energielabel C te bereiken meer tijd kosten dan 10 jaar. Op www.yesss.nl/ zijn nog alle uitzonderingen specifiek te vinden.

Wanneer is een energielabel verplicht?

Als jij van plan bent om jouw bedrijfspand te verkopen, dan ben je verplicht om ook het energielabel te geven. Een Energielabel c kantoren is dus voor veel kantoren vanaf 2023 verplicht. Let er daarom goed op of jouw kantoorpand daar ook aan voldoet. Een energielabel van B of A is natuurlijk altijd beter, maar ook een energielabel van C is al veel beter ten opzichte van de lagere energielabels. Het voordeel van het weten van het energielabel van jouw kantoorpand is onder andere dat je weet welke maatregelen je kunt nemen om het pand nog energiezuiniger te maken. Zo kun je ook nog eens besparen op de energiekosten.

Hoe lang is een energielabel van een bedrijfspand geldig?

Als jij het energielabel van jouw kantoorpand hebt opgevraagd, dan is deze altijd tien jaar geldig vanaf het moment dat je het label hebt gekregen. Het is niet nodig om na die tien jaar een nieuw label aan te vragen. Als jij niks veranderd hebt in die jaren, dan zal deze hetzelfde blijven. Heb jij echter veel veranderd in het pand en het pand energiezuiniger gemaakt, dan kan het wel gunstig zijn om te vragen naar een nieuw label. Op www.yesss.nl/ kun je hier meer informatie over vinden.