Nieuwe garagedeur kopen, maar welke?

Het aantal modellen garagedeuren dat je tegenwoordig kunt kopen is enorm. Zeker als je het vergelijkt met hoe het vroeger was. En doordat garagedeuren tegenwoordig tientallen jaren meegaan kan het een lastige beslissing worden om te bepalen welke garagedeur je het beste kunt kopen. Je koopt immers zelden een nieuwe garagedeur, dus hoe weet je dan welke je het beste kunt kiezen?

In dit blogartikel bespreken we de verschillende soorten garagedeuren zodat je basiskennis krijgt over de verschillende soorten deuren die verkrijgbaar zijn.

Kanteldeuren

kanteldeuren zijn de echte klassiekers onder de garagedeuren. Dit type deur werd oorspronkelijk toegepast op vrijwel alle nieuwbouwwoningen. Een kanteldeur bestaat uit één geheel dat naar buiten toe open kantelt als je de deur opent. Het deurblad wordt daarbij direct onder het plafond gehangen.

Een kanteldeur is leverbaar in geïsoleerde en ongeïsoleerde variant. Los van de isolatie kun je ook nog kiezen uit vele kleuren en de patronen. Het voordeel van een kanteldeur is dat de prijs-kwaliteitverhouding uitstekend is.

Het enige nadeel is dat je ruimte in de garage verliest doordat de deur moet kunnen kantelen. Met de volgende deur die we gaan bespreken, openslaande garagedeuren, heb je dat nadeel niet.

Openslaande garagedeuren

Steeds vaker worden oude garagedeuren vervangen voor openslaande garagedeuren. Veel mensen gebruiken hun garage namelijk niet meer als parkeerplaats, maar bijvoorbeeld als opslag of als werkruimte.

In dat geval zijn openslaande garagedeuren een uitstekende keuze. Dit type deur bestaat uit twee deuren die los van elkaar geopend en gesloten kunnen worden. De deurbladen zijn goed geïsoleerd, van goede sloten voorzien en stijlvol. Zeker als je een openslaande deur van Hörmann koopt. Zo kun je ze ook in een houten uitvoering kopen. Supermooi als je een woning met een landelijke uitstraling hebt!

Sectionaaldeuren

Sectionale garagedeuren zijn de meest stijlvolle garagedeuren die er zijn. Dat komt onder andere door hoe de deuren zijn opgebouwd. Het deurblad is opgebouwd uit smalle deurpanelen die standaard geïsoleerd zijn en waar geen handgrepen op zitten. Sectionale garagedeuren zijn dus greeploos.

Bovendien kun je ze in vele kleuren en patronen bestellen. Er is vrijwel voor ieder type woning een bijpassende sectionaaldeur leverbaar.

Zijdelingse sectionaaldeuren

Het broertje van de sectionale garagedeuren zijn zijdelingse sectionaaldeuren. Zoals de naam al aangeeft gaat dit type sectionaaldeur niet verticaal, maar horizontaal open. Het grote voordeel hiervan is dat wanneer je de garage als parkeerplaats gebruikt, voor bijvoorbeeld je fietsen, je snel de garage in en uit kunt lopen. Je hoeft het deurblad immers maar een klein stukje te openen om de ruimte te kunnen betreden.

Garage roldeuren

Garage roldeuren worden nogal eens verward met roldeuren voor opslagboxen. Echter, roldeuren voor garages zijn van hoge kwaliteit. Ze zijn stevig, vaak geïsoleerd en beter bestand tegen inbraak. Garage roldeuren zijn ideaal als je een garage zonder oprit hebt. De smalle deurpanelen worden namelijk opgerold in een opbergsysteem wanneer je de deur opent. Zo loop je dus nooit het risico dat je per ongeluk een voorbijganger raakt met je deur terwijl in hem opent.

Welke deur kun je het beste kopen?

Het eerlijke antwoord is dat er op deze vraag geen antwoord is. Wat voor jou de beste deur kan zijn is voor een ander juist niet de goede keuze.

Zoals je hebt kunnen lezen is de beste garagedeur namelijk de deur die aansluit bij het gebruik van de garage en de uitstraling van je woning. Daarom is het aan te raden om een wensenlijstje te maken waaraan de garagedeur moet voldoen en waarvoor je de garage wilt gaan gebruiken. Als je met dat lijstje naar een garagedeur specialist toe gaat dan kan de specialist je goed adviseren over welke deur je het beste kunt kopen.