Tuinontwerp maken? Hier moet je rekening mee houden

Wanneer je in Google zoekt op ‘tuinontwerp’, krijg je veel zoekresultaten van softwareprogramma’s waarmee je zelf een tuinontwerp kunt maken. Hierdoor ontstaat het beeld dat het eenvoudig is om een tuinontwerp te maken. 

Maar in de praktijk blijkt dat wel even anders te zijn. Het gaat er namelijk niet alleen om dat je een mooie tuin ontwerpt, maar ook rekening houdt met tal van aandachtspunten. In dit artikel vertellen we je over een aantal van deze aandachtspunten waar professionele hoveniers rekening mee houden.

Groen is de basis van je tuin

Helaas is het tegenwoordig normaal dat bij de aanleg van een nieuwe tuin als een van de eerste zaken naar de tegels wordt gekeken. Terwijl tegels juist niet de basis van een tuin horen te zijn. 

Tegels laten namelijk veel minder goed regenwater door dan groen. Tegels bieden bovendien geen schuilplaats aan dieren en zorgen niet voor natuurlijke voedselbonnen. Groen heeft deze nadelen allemaal niet. Genoeg redenen dus om groen als basis van je tuin te nemen.

Seizoensbeplanting en winterharde planten

Om ervoor te zorgen dat je het hele jaar door groen in de tuin hebt staan, is het aan te raden om voor een mix van winterharde- en seizoensbeplanting te kiezen. Zie de winterharde beplanting als het groen dat je tuin de basiskleur geeft en seizoensbeplanting als het groen dat voor kleurvariatie zorgt. Een voorbeeld van mooie seizoensplanten zijn hyacinten die met hun mooie bloemen voor contrast in je tuin kunnen zorgen.

De functionele aspecten van je tuin

Een tuin laat je aanleggen omdat je er tijd in wilt doorbrengen. Dus wanneer je een tuin gaat ontwerpen moet je rekening houden met de functionele aspecten.

Zo is het van belang dat het terras groot genoeg is om te kunnen zitten. Ook als je bezoeker hebt. En vergeet niet om rekening te houden met zaken zoals een salontafel of een loungeset. Om proppen te voorkomen is het aan te raden om wat extra vierkante meters voor het terras te reserveren. Dan weet je zeker dat je goed zit.

De functionele aspecten gaan overigens verder dan alleen het terras. Zo is zonwering ook belangrijk om te voorkomen dat je in de zomer wegsmelt in de brandende zon. En wat te denken van speelruimte? Niet alleen voor kinderen, maar eventueel ook voor huisdieren.

Afvoer en opvang van regenwater

Omdat we in Nederland steeds vaker te maken krijgen met hevige regenbuien, is de afvoer en opvang van regenwater een aspect geworden dat niet mag ontbreken in je tuinontwerp.

De afvoer kun je realiseren met bijvoorbeeld een drainagesysteem. Dit is een ondergronds afvoersysteem dat het regenwater bijvoorbeeld naar een sloot afvoert. Ook is het mogelijk om een ondergronds bassin te maken waarop je het drainagesysteem aansluiten. Op die manier heb je tijdens de warme zomermaanden regenwater om de beplanting water mee te geven. Een drainagesysteem is dus een ideaal voorbeeld van het combineren van afvoer en opvang van regenwater. Een andere manier om het water af te voeren en op te vangen is door de dakgoot op een regenton aan te sluiten.

Advies nodig?

Zoals je hebt kunnen lezen gaat het maken van een tuinontwerp veel verder dan het maken van een mooie tekening. Wanneer je onvoldoende kennis hebt van het hoveniersvak is het raadzaam om een hoveniersbedrijf in te schakelen om een tuinontwerp voor je te laten maken. Op die manier weet je zeker dat er rekening wordt gehouden met alle belangrijke aspecten die bij het maken van een tuinontwerp in acht moeten worden genomen. Dat geeft een goed gevoel.

Start een gesprek

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *